Poznaj niezwykłe właściwości owoców jagodowych!
Czym są owoce jagodowe?
Owoce jagodowe to, inaczej mówiąc, wszystkie te owoce, których owoc jest jadalną jagodą. Będą to oczywiście jadalne jagody, ale także borówki, maliny, truskawki, jeżyny, agrest, porzeczka, aronia, a także poziomka.
Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?
Owoce jagodowe mają w sobie mnóstwo związków, które nazywane są antocyjanami. Antocyjany to inaczej silne antyoksydanty, które wpływają prozdrowotnie na organizm. Działają pozytywnie na wzrok, na układ krążenia, także działają przeciwnowotworowo.
Publikacje naukowe pokazują, że jagody są w stanie dobrze przeciwdziałać chorobie Alzheimera. Ich właściwości poprawiają pamięć i przeciwdziałają demencji. Dodatkową korzyścią jest działanie odpornościowe.
Polska aronia – najzdrowszy owoc świata?
Wielu ekspertów i specjalistów w dziedzinie dietetyki uważa polską aronię za najzdrowszy owoc świata. Według ich zdania przebija nawet owoce goji. Sporo osób twierdzi, że aronia to najsmaczniejsze na świecie lekarstwo.
Jest bogata w polifenole, witaminy oraz mikroelementy. Wykorzystuje się ją do produkcji m.in. dżemów, nalewek, soku i galaretek. Jej właściwości prozdrowotne są bardzo szerokie.
Sok z aronii pozwala usunąć metale ciężkie z organizmu, a także uodparnia skórę na szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Owoc ten polecany jest w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, ponieważ jego właściwości pomagają obniżyć ciśnienie. Ponadto świetnie się sprawdzi w przypadku osób uprawiających regularnie sport, z uwagi na szybszą regenerację.
Jakie składniki odżywcze dostarczają owoce jagodowe?
Owoce jagodowe dostarczają związki polifenolowe, witaminę E, A oraz w dużych ilościach witaminę C. Ponadto, są one całkiem dobrym źródłem żelaza, wapnia oraz błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową.
Jakie właściwości mają truskawki?
Truskawka jest bombą witaminy C. Z uwagi na to, że posiada w sobie dużo wody, działała świetnie na ogólne nawodnienie organizmu. W swoim składzie posiada sporo wapnia i żelaza.
Jakie właściwości mają maliny?
Maliny od wielu lat oprócz w gastronomii wykorzystuje się w celu budowania odporności. Zarówno owoce, soki, przetwory, a nawet liście malin mają potencjał stymulujący w układzie odpornościowym. Owoce te posiadają także zdolności przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe. Zatem warto po nie sięgać w okresie przeziębieniowym.
Jakie właściwości mają jagody?
Jagody świetnie wpływają na układ nerwowy i na mózg, dając fantastyczne wsparcie, czy to w prewencji, czy w sytuacjach, kiedy dochodzi do np. demencji starczej czy choroby Alzheimera. Badania pokazują, że borówka i jagoda mają silne działanie w kontekście wsparcia działania układu nerwowego. O jagodzie mówi się również w kontekście korzystnego wpływu na wzrok wzroku. Ponadto, owoce te posiadają bardzo dużo antyoksydantów.
Dowiedz się, dlaczego owoce jagodowe są polecane na diecie ketogenicznej.
Owoce jagodowe – czy są bezpieczne dla cukrzyków?
Indeks glikemiczny owoców jagodowych jest niski. Jednak nie powinien być on jedynym wyznacznikiem. Najważniejsze jest to, że jeżeli ktoś jest cukrzykiem i chce jeść owoce w swojej diecie, warto aby łączył owoce z jakimś źródłem białka oraz węglowodanów złożonych. Przykładem mogą być górskie płatki owsiane. W tym przypadku, jeśli owoce będą miały wyższy indeks glikemiczny, to w takiej sytuacji będą bezpieczniejsze dla cukrzyka.
Istotną kwestią w przypadku komponowania diety dla cukrzyka nie tylko jest indeks glikemiczny, ale jakość i ilość produktu. Najlepiej w tym przypadku skorzystać z porady dietetyka, który rozpisze odpowiednio dopasowany jadłospis.
(Potrzebujesz dopasowanej diety do Twoich oczekiwań? Napisz maila na: dietetyk@powermeal.pl)
W jaki sposób poprawnie myć owoce jagodowe?
Owoce jagodowe są dość delikatne i miękkie. Z tego względu ich mycie może być nieco bardziej problematyczne niż mycie np. jabłka. Mają dodatkowo w sobie więcej wody i delikatniejszą skórkę. Owoce jagodowe oczywiście powinniśmy myć pod bieżącą wodą, ale co istotne, bezpośrednio przed spożyciem. Jeżeli natomiast umyjemy pierw owoce, a potem włożymy je do lodówki, będą miały wyższą wilgotność i szybciej będą się namnażały bakterie, więc mogą się znacznie szybciej popsuć.
Czy mrożone owoce jagodowe tracą witaminy?
Sezon na owoce jagodowe jest bardzo krótki. Warto mrozić nie tylko owoce jagodowe, ale wszystkie, na które mamy sezon, np. śliwki, brzoskwinie, morele czy nawet warzywa.
Straty witamin w procesie mrożenia są bardzo małe, a korzyści bardzo duże. Zyskujemy finansowo, ale także na jakości produktu. Mrożenie to idealny sposób na to, aby przedłużyć trwałość owocu. jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności.
Jeśli jednak nie kupimy owoców i warzyw w szczycie sezonu, by zrobić zapasy to nie ma żadnej obawy przed tym, żeby kupować je ze sklepu, z uwagi na to, że producenci kupują je w szczycie sezonu, ponieważ wtedy są najtańsze i dzięki temu mogą zarobić na tym najwięcej.
Wszystko, co musisz wiedzieć o owocach jagodowych!
Owoce jagodowe to bogactwo antyoksydantów i związków polifenolowych. Dostarczają witaminy E oraz C. Są dobrym źródłem żelaza, wapnia i błonnika pokarmowego. Działają przeciwnowotworowo. Pozytywnie wpływają na wzrok, a także układ krążenia. Są w stanie przeciwdziałać chorobie Alzheimera, a ich właściwości poprawiają pamięć i odporność. Wśród owoców jagodowych możemy wyróżnić m.in. borówki, jagody, maliny, truskawki, agrest oraz znaną w Polsce aronię, która daje ogromne właściwości prozdrowotne, a jest dość niedoceniana w naszym kraju.